A dohányzás káros hatásai a fogínyre

A dohányzás káros hatásai a fogínyre

A dohányzásnak rengeteg káros hatása van, a rossz lehelettől kezdve, a nehézlégzésen keresztül egészen a tüdőrákig bezárólag. A kutatások kimutatták, hogy a dohányzásnak nagy szerepe van a fogíny betegségek kialakulásában is, ugyanis minden egyes cigaretta elszívása egyre nagyobb mértékben csökkenti az íny tapadóképességét.

Íny elhalása, fogak elvesztése

Sajnos a fogínysorvadás kezelése nem minden esetben lehet sikeres, ami azt jelenti, hogy a dohányosok idővel számíthatnak a kötőszövet teljes elhalására, valamint a fogak meglazulására, kiesésére. Azoknak, akik rendszeresen dohányoznak, előbb vagy utóbb komoly egészségügyi problémákkal kell szembenézniük. A negatív következmények a szájüreget, a fogsort és az ínyt sem kímélik, hiszen a dohányzás egyértelműen növeli a rossz szájhigiéniát. Ez abban az esetben is igaz, ha az érintett nagy figyelmet fordít a napi kétszer végzett fogmosásra, és olyan fogápolási eszközöket is alkalmaz, mint például a fogselyem. A szakemberek szerint egy dohányos szája sosem lehet annyira egészséges, mint egy olyan személyé, aki nem él a dohánytermékek használatával. A cigi szájba vételével egyértelműen kellemetlen lesz az illető lehellete, elszíneződnek a fogai, és csökken az íny tapadása.

Mi a megoldás?

A dohányosok nem szeretik hallani az igazságot, de a cigaretta letétele az egyetlen megoldás arra, hogy elkerüljék a fogínybetegségeket. Ha már látható jelei vannak a kötőszövet gyulladásának, elhalásának, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, aki elmondja, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Viszont a fogorvos ilyenkor mindig felhívja a páciensek figyelmét arra, hogy a fogínysorvadás kezelése nem hozhat tartós eredményt egészen addig, amíg el nem hagyják végre a káros szenvedélyüket.