Menü Bezárás

Online könyvelés – az éves beszámoló

Minden üzleti év végén az online könyvelés el kell, hogy készítse az éves beszámolót az általa képviselt tatabányai vállalkozások részére. Foglalkozzunk ezzel a kérdéssel! Forrás: http://helyben-tavban.hu Mi is a célja az éves beszámolónak? Ez a dokumentum, aminek révén a könyvelő iroda bemutatja, hogy az általa képviselt társas vállalkozás miben mennyire volt eredményes az előző évben. Miben – azaz miről ad számot a könyvelés ebben? Az első legfontosabb kérdés a vagyoni helyzet. Mit jelent a vagyoni helyzet? Azt, hogy az év végén milyen vagyona van a vállalkozásnak, illetve azt, hogy év közben hogyan változott ez a vagyon a különböző események során. Vannak olyan események, amik érintik a vagyoni helyzetet, az online könyvelés ezeket veszi ide. Az ideális eset természetesen az, amikor a vagyoni helyzet évről évre javul.

  • A második vizsgálandó szempont a pénzügyi helyzet. Ez a rész – a fizetőképesség – nagyon érdekelheti az üzletfeleket és a külső partnereket is, például Tatabánya egyik bankját, ha az hitelez ennek a Tatabánya székhellyel működő cégnek.
  • A harmadik fontos része az éves beszámolónak a jövedelmi helyzet. A könyvelő ezen a módon tudja azt megmutatni, hogy mennyire volt eredményes a működés. Ha például az adott vállalkozásnak van telephelye két városban is – Tata, Tatabánya –, a távkönyvelés kimutathatja az eredményességet telephelyenként is.
  • Fontos, hogy a fenti szempontoknak úgy kell eleget tegyen az online könyvelés, hogy a tényleges körülményeknek megfelelő, megbízható és valós képet kell mutasson.